forex trading logo

Управлявани параметри от ECU

Управлявани параметри от ECU

Множество са управляваните параметри на модерните двигатели. Ще споменем основните от тях.

Управление на запалването – за бензиновите двигател това е моментът на подава на искра. При неправилно управление на аванса автомобилът не се движи с лекота, двигателят е неспокоен, често и прегрява. Екюто се грижи и за откриване на детонационнно горене, което може лесно да унищожи мотора.

Количество на впръсканото гориво – следейки количеството на постъпващия въздух от дебитомера и желанията на водача за поведение на автомобила, компютърът определя и колко гориво да се подава във всеки един момент към инжекторите. За по-висока прецизност и контрол на разхода се следят данни за външна температура, температура на мотора и пр.

Ламбда контрол – ламбда сензорът е разположен на генерацията. Неговата основна цел е във всеки един момент от работата на мотора да се използва оптимално количество гориво според постъпилия въздух. Сондата подпомага компютъра да се използва 1 кг., гориво за всеки 14.8 кг. въздух.

Филтър за твърди частици – съвременните дизелови автомобили имат филтри за твърди частици, които имат силен принос за екологията на автомобила. За съжаление тези филтри са с висока цена и при неправилен чип тунинг лесно се унищожават.

Управление на бууста – при автомобилите с турбокомпресор следва да се управлява налягането, което турбото прави. Турбокомпресорите имат за цел да „вкарат” повече възхуд в мотора, което е последвано от повече гориво и в резултат се получава по-добро изгаряне и повече мощност.

Рециркулация на газовете – Често наричани EGR - Exhaust Gas Recirculation, Имат за цел повишаване на екологията. При определени режими на работа EGR кара вече изгорели газове отново да влезнат в двигателя за повторно изгаряне.

Следене на сервизните интервали – почти всеки съвременен автомобил следи за сервизното обслужване, подсеща Ви за смяна на масло, посещение на сервиз и пр.

Следене на максималната скорост и обороти на автомобила – компютърът може да Ви ограничи в максималните обороти с цел запазване на мотора. Съществуват и варианти за софтуерно ограничаване на максималната скорост с цел безопасност. С чип тунинг и двата параметъра могат да бъдат променени.

 Задвижва се от Joomla!. Designed by: free joomla 1.5 themes ThemZa  Valid XHTML and CSS.